پس از نسلکشی هزارهها در زمان عبدالرحمان خان، سرزمینهای حاصلخیز این ولسوالی به طوایف پشتونِ سرحدات هند واگذار شد. از آن پس، هزارههای باقیمانده به اقلیت تبدیل شدند و به صورت دهقان روی زمینهای اجدادیشان برای پشتونهای مهاجر زراعت میکردند (عظیمی، ۱۳۸۵: ۱۷۴). با صدور فرمان حبیبالله خان در رمضان ۱۳۲۲ ق / نوامبر ۱۹۰۴ م مبنی بر استرداد زمینهای تصرفشده به هزارهها (فرهنگ، ۱۳۸۵، ج ۱: ۴۹۴) هزارههای ارزگان خاص در مناطق مختلف تصمیم گرفتند که زمینهای پدری خود را از پشتونهای مهاجر پس بگیرند. آنها برای این کار به چند طریق عمل کردند؛ ۱. گرفتن حکم مالکیت: ابراهیم خان زَولِی، اسماعیل خان و برات خان فرمان استرداد زمینهای چند منطقه در سیاهبَغَل و پَیِک، حسینی و بخش زیادی از پالو را از کابل آوردند؛ ۲. بازخرید زمینها: اولین زمینی که از پشتونهای مهاجر خریده شد زمین«نورزَی» در حسینی در سال ۱۳۰۲ ش بود. بعد از آن، دولت دوباره فروش زمین به هزارهها را ممنوع کرد. در دهۀ بیست قرن حاضر شمسی، بعد از اقدامات ابراهیم خان گاوسوار، سید اسماعیل بلخی و… حکم ممنوعیت فروش زمین به هزارهها لغو شد و در دهۀ سی شمسی مقداری زمین در پالو، باغچار و کُندُلان خریداری شد. البته زمینهای نامرغوب کوهستانی به هزارهها فروخته شد و زمینهای حاصلخیز مرکز ارزگان برای پشتونها نگهداشته شد (احسانی، ۱۳۹۶).
شیخ میر احمد میرزایی و محمدهاشم معروف به هاشم کربلایی با سه تن دیگر، در دهۀ چهل شمسی فرمان احداث «جوی شَشپر» را از کابل آوردند. از سال ۱۳۴۵ ش / ۱۹۶۶ م با حدود ۱۵ سال فعالیت مستمر، «جوی ششپر» در مرکز ارزگان خاص احداث شد. در این فعالیت عمرانی شیخ میراحمد میرزایی، حاجی خان و حاجی رحمالدین شرکت داشتند. آنان هرچند در آغاز با ممانعت پشتونهای مهاجر مواجه شدند، توانستند جوی مهم و حیاتی شَشپر را احیا کنند که از خَربید آغاز به چهارآسیاب ختم میشود. آنان دشت وسیعی را با کشیدن نهری بزرگ آباد کردند و در حدود ۵۰۰ خانوار از هزارههای ارزگان، جاغوری و مالستان در آنجا صاحب زمین و خانه شدند (عظیمی، ۱۳۸۵: ۱۷۴ تا ۱۷۶؛ فصیحی غزنوی، شریفی، ۱۳۹۶، ج ۲: ۱۱۰ و ۱۱۱).
از سال ۱۳۸۰ تا ۲۵ حمل ۱۳۹۶ ش در حدود ۱۸۰ پروژه در ارزگان خاص در قالب چهار طرح ۱. برنامۀ ملی انکشاف؛ ۲. همبستگی ملی؛ ۳. راهسازی روستایی؛ ۴. تهیۀ آب آشامیدنی در ۹۳ قریۀ ارزگان خاص اجرا شده است (وزارت احیاء و انکشاف دهات، ۱۳۹۶). به طور تقریبی در هر قریه ۱ تا ۳ پروژه اجرا شده است. مردم این ولسوالی به زراعت، باغداری، مالداری و کارگری اشتغال دارند. ارزگان منطقهای بسیار حاصلخیز است و پشتونها زمینداران بزرگ هستند (مظفری، ابوطالب، ۱۳۹۶).
محصولات عمدۀ ارزگان گندم، جو و جواری و لوبیا است و از محصولات باغداری آن بادام، گیلاس، آلبالو، زردآلو، شفتالو، خربوزه، تربوز، بادنجان رومی و سیاه، بادرنگ، انگور و توت با کیفیت بالا را میتوان نام برد (پلان سه سالۀ ولسوالی خاص ارزگان، ۱۳۹۶). بادام و خربوزۀ آن شهرت دارد. برخی مناطق مانند درۀ پالو در محصولات گندم، گوشت، لبنیات، کچالو، سوخت (هیزم) و تا حدی در روغن و علف حیوانات خودکفا هستند. درۀ شالی بادامی ممتاز و مرغوب دارد. اقلامی از قبیل بادام، کِشتۀ قیصی، کِشتۀ ترش، قُروت، کچالو، چوب و گلیم از جمله اجناسی است که به خارج از منطقه صادر میشود. در بخش مالداری سالانه تعداد قابل توجهی دام مثل گوسفند و بز به خارج از منطقه صادر میشود (عظیمی، ۱۳۹۱). کچالو از درۀ پالو به مناطق دیگر صادر میشود. بادام کوهی آن بسیار زیاد ولی تلخ است. وجود بیده (علف کوهی) در درۀ پالو برای مالداری بسیار سودمند است (غرجستانی، ۱۹۸۹: ۱۷۶؛ مظفری، ابوطالب، ۱۳۹۶).
جوی شَشپَر متشکل از دو جوی نو و کهنه است. جوی کهنه پشتوننشین بود و هزارهها زمینهای این بخش را خریدند. (احمدی، ۱۳۹۸). احداث این جوی در دهۀ چهل شمسی، زمینهای حاصلخیز ششپر را آبیاری کرد و رشد اقتصادی هزارهها را در پی داشت. به لحاظ سیاسی با آمدن هزارهها از مالستان و جاغوری بر تعداد هزارههای ارزگان افزوده شد و آنان جمعیت قابل توجهی را در مرکز ارزگان تشکیل دادند (عظیمی، ۱۳۸۵: ۱۷۵).
دو طرف رود سلطاناحمد، به مانند دو چشم در مرکز ولسوالی ارزگان خاص تعبیر شده است. در غرب این رودخانه در منطقۀ ششپر صدها خانوار ساکناند. پس از ساختن پل بر رود سلطاناحمد در تنگی گرماب و ترمیم پل شاهجوی در دماغۀ خنجر وضع معیشت اهالی بهبود یافت. دریاچههای ارزگان ماهیای سیاهرنگ با گوشت شیرین دارد (غرجستانی، ۱۹۸۹: ۱۷۶). مردم بدون کمک دولت و یا مؤسسات خارجی، با هزینههای شخصی با این آبها برق تولید کردهاند و تقریباً تمام خانهها برق دارند و برخی خانهها با بهرهگیری از آن برق، آنتن ماهواره و تلویزیون دارند (احمدی باغچاری، بیتا).
معادن مهم ارزگان خاص عبارتاند از طلا در کوه سیروی خار و تپۀ سخی؛ چشمۀ نفت در شیلۀ ششبرجه (غرجستانی، ۱۹۸۹: ۱۷۶). معدن طلا در منطقۀ باغچار، ارتفاعات کوه چندره. معدن فیروزه در مرکز ولسوالی و دقیقاً روی تپۀ سخی و در شرق مرکز قرار داشت. این معدن را یک شرکت خارجی ناشناخته با همکاری مقامات محلی از سال ۱۳۵۲ تا سال ۱۳۵۶ ش استخراج کرد (مظفری، محمد، ۱۳۹۶).
کوههای ارزگان خاص پوشیده از درختها و جنگلهای متنوع خرد و بزرگ و گیاهان فراوان است. مردم از آنها سوخت مورد نیاز و چوب برای ساختن خانه تأمین میکنند و این کوهها اغلب چراگاه مناسبی برای مالداران است (احمدی باغچاری، بیتا).
صنایع دستی ارزگان خاص عبارتاند از گلیم، شال پشمی (پتو)، بَرَک، تَپان (نوعی انگشتری بدون نگین که از نقره ساخته و با خطوط و نقاشیهای زیبا تزئین میشود)، چوری نقرهای، آثار خامکدوزی و گلدوزی (مظفری، محمد، ۱۳۹۶).
در این ولسوالی ۵۵ باب مکتب فعالیت دارد و به طور متوسط هر مکتب عمومی دو قریه را پوشش میدهد. از این میان ۱۲ مکتب به خاطر ناامنی و دلایل دیگر مانند کمعلاقگی مردم به تعلیم و تربیه غیرفعال است (وزارت معارف جمهوری اسلامی افغانستان، ۱۳۹۶). از دیگر مراکز فرهنگی و دولتی، لیسۀ شاه زمان و مکتب نسوان در مرکز، لیسۀ قحطآبه در درۀ شالی و مکتب ابتدایی در باغچار را میتوان نام برد (مظفری، محمد، ۱۳۹۶).
در کنار مکاتب دولتی، مدارس علوم دینی در مناطق پشتونها و هزارهها فعال هستند. مدارس شیعۀ ارزگان خاص عبارتاند از: «امام جعفر صادق» در بازار کهنه؛ «امام صادق» در بازارنَو؛ «خاتمالانبیا» در جوینَو؛ «باقرالعلوم» در حسینی؛ «آخوند» در باغچار؛ «ولیعصر» در پالو؛ «امیرالمؤمنین» در سِیرو؛ «امام صادق» در سیابَغَل (حسنزاده، ۱۳۹۰: ۳۱۴ تا ۴۰۷).
در سال ۱۳۴۰ ش، سرک جاغوری و مالستان به ارزگان وصل شد. در این سال سه باب مکتب ابتدایی در سیاهبغل، پَیِک و حسینی ساخته شد (احسانی، ۱۳۹۶). مرکز ارزگان با مناطق اطرافش همچون درۀ پهلوان، کُندُلان، سِیرُو، حسینی… از طریق جادههای خامه ارتباط دارد. در مجموع در اکثر قریههای ارزگان مسیرهای موتر رو وجود دارد و بیشتر رفت و آمدها با موتر صورت میگیرد (عظیمی، ۱۳۸۵: ۱۴).
بازارهای کوچک و بزرگ در هر منطقه وجود دارد و مردم مایحتاجشان را از آنجا تأمین میکنند. معمولاً بازارهای کوچک و محلی در وسط قریهها زیاد وجود دارد مثل گنداب، حسینی و… بزرگترین و قدیمیترین آن، بازاری است که در مرکز ارزگان موقعیت دارد و بیشترین نیازهای مردم ارزگان را تأمین میکند (همان: ۱۶).
از مساجد ارزگان میتوان به این مساجد اشاره کرد: مسجد بازار کهنه که مسجد قدیمی و بزرگی بود و در زمانی که ارزگان مرکز حکومت اعلی بود ساخته شده بود (مظفری، محمد، ۱۳۹۶). این مسجد در ابتدا حکومتی بود و با انتقال حکومت از بازار کهنه به بازار نو این مسجد به محل عبادت شیعیان تبدیل شد و حسینیۀ بزرگی با معماری بسیار خوب در ضلع شمالی آن ساخته شد (احمدی، ۱۳۹۸). مسجد جامع بازار که مرکز دینی پشتونها بود و در غرب بازار جدید ساخته شده بود و در زمان طالبان بازسازی شد و مسجد محلۀ گِیزَویها (مظفری، محمد، ۱۳۹۶).
منبع: دانشنامه هزاره، ج1