زندگینامه سلمانعلی ارزگانی(۱۳۴۰ ش)؛ خطاط و هنرمند چیره دست کشور
استاد سلمان علی ارزگانی فرزند میرزا محمد عیسی متولد سال ۱۳۴۰ ش / ۱۹۶۱ م در قریه باغچار ولسوالی ارزگان خاص است. پدرش کارمند دولت بود ارزگانی شش ساله بود که به خاطر اشتغال اداری پدرش در هلمند به همراه خانواده به این ولایت مهاجرت کرد. او مکتب و لیسه را در همان ولایت به اتمام رساند ارزگانی (۱۳۹۶).
استاد سلمانعلی ارزگانی هنرمند و خوشنویس چیره دست و نامدار کشور ما افغانستان در سن شش سالکی از زادگاه اصلی اش یعنی ارزگان خاص به ولایت هلمند جابجا شد و تحصیلات ابتدایی را تا مقطع دیپلم در همان جا به پایان رسانیده و در سال ۱۳۵۹ جز شش نفر از شاگردان ممتاز در سطح افغانستان برای تحصیلات عالی به دریافت بورسیه نایل گردید. اما به دلایل نامعلوم از اعزام به خارج از کشور بازماند. و به ناچار در سال ۱۳۶۰ به ایران مهاجرت کرد٬ با توجه به علاقمندی که با هنر خوشنویسی داشت، دوره های آموزشی پنج ساله خوشنویسی را در طی یک و نیم سال به پایان رسانیده و در سال ۱۳۶۴ موفق به اخذ درجه ممتاز در بخش های از خوشنویسی«نستعلیق و شکسته نستعلیق» از انجمن خوشنویسان ایران شد. در سال ۱۳۷۸ در رشته گرافیک هنرهای زیبا دانشگاه آزاد اسلامی ایران موفق به پایان دوره لیسانس شد.
درمیانه سال ۱۳۷۹ به پاکستان هجرت کرد و به مدت سه سال مشغول تدریس هنرهای تجسمی (خوشنویسی٬ نقاشی و طراحی) در مراکز فرهنگی بود و در عین حال مضامین (تاریخ٬ جغرافیا وفارسی دری) را در مکاتب مخصوص مهاجرین افغانستانی مقیم کویته نیز تدریس می کرد.
در سال ۱۳۸۴ به حیث رییس دفتر کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در ولایت تازه تاسیس دایکندی موظف شد و در سال۱۳۸۸ به سمت رییس نشرات کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در کابل به مدت دوسال ایفای وظیفه نمود.
در اوایل سال ۱۳۹۰ برگشته و به کار اصلی خودش در زمینه خوشنویسی و تا سال ۱۳۹۴ به حیث مسوول انجمن خوشنویسان افغانستان کار کرد. فعالیت های فرهنگی و هنری: تآسیس انجمن خوشنویسان معاصر افغانستان در دنیای هجرت با اشتراک تعدادی از خوشنویسان مهاجر٬ سال ۱۳۶۷ در تهران. ۱۵سال تدریس خوشنویسی در مراکز فرهنگی و هنری ایران و تربیت ده ها هنرجو. عضویت در فرهنگسراهای ارسباران و خاوران تهران. همکاری با نشریات متعدد و کار در زمینه فرهنگ و هنر دوره جهاد و مقاومت مردم افغانستان. عضویت در شورای نویسندگان مجلات (شمع آوارگان و ارشاد) کویته پاکستان و عضویت شورای نویسندگان مجله (حقوق بشر و ادبیات معاصر) در کابل.
خلق صدها قطعه اثر در زمینه های خوشنویسی٬ نقاشی٬ کایکاتور و طراحی گرافیک.
برپایی ۱۴ نمایشگاه انفرادی و شرکت در۲۰ نمایشگاه خوشنویسی گروهی در داخل و خارج از کشور.
کتابت دیوان اشعار مرحوم دبستانی (شامل ۱۵۰ صفحه) در ایران.
عضویت در هیات داوری رقابتهای متعدد هنری در زمینه ی خوشنویسی و نقاشی در داخل و خارج از کشور
دریافت تندیس«هنرمند برتر» از سوی وزارت اطلاعات و فرهنگ در سال ۱۳۹۵
دریافت مدال عالی دولتی از سوی رییس جمهور به خاطر کار کرد در زمینه خوشنویسی در سال 1396.
او بعد از موفقیت در کانکور سال ۱۳۵۸ ش وارد دانشگاه کابل شد، اما به دلیل تغییر اوضاع سیاسی کشور که پس از کودتای ۷ ثور ۱۳۵۷ رخ داده بود دانشگاه را نیمه تمام گذاشت و در سال ۱۳۶۰ ش به ایران مهاجرت کرد. ارزگانی به خاطر علاقه ای که به خطاطی داشت در سال ۱۳۶۰ ش وارد انجمن خوش نویسان ایران شد و از استادانی چون غلام حسین امیرخانی کیخسرو خروش، یدالله کابلی و محمد حیدری نگارش خطوط نستعلیق و شکسته نستعلیق را فرا گرفت. در سال ۱۳۶۴ ش از آن انجمن در رشته خوش نویسی درجه ممتاز گرفت. پس از آن دوره فوق ممتازی را نیز سپری کرد اصیل یوسفی، ۱۳۸۴: ۳۹۹ و ۴۰۰).
در سال ۱۳۷۸ ش در رشته گرافیک دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران لیسانس گرفت اصیل یوسفی ۱۳۸۴: ۳۹۹ و ۴۰۰) ارزگانی در میانه سال ۱۳۷۹ ش به پاکستان مهاجرت کرد و به مدت سه سال مشغول تدریس هنرهای زیبا خوش نویسی، نقاشی و طراحی در مراکز فرهنگی کویته بود. مضامین تاریخ، جغرافیه و فارسی دری را نیز در مکاتب مخصوص مهاجران افغان مقیم کویته تدریس میکرد ارزگانی (۱۳۹۶). او در سال ۱۳۸۴ ش به ریاست دفتر کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در ولایت تازه تأسیس دایکندی منصوب شد. از سال ۱۳۸۸ ش به مدت دو سال به حیث رئیس نشرات کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در کابل ایفای وظیفه کرد (همان)
ارزگانی در اوایل سال ۱۳۹۰ ش بعد از انجام فعالیتهای متفرقه به کار اصلی خودش یعنی خوش نویسی بازگشت. او از سال ۱۳۹۴ ش به حیث مسئول انجمن خوش نویسان افغانستان فعالیت کرد ارزگانی (۱۳۹۶). از نظر ارزگانی بهترین اثرش ترسیم چهره عبدالعلی مزاری دبیر کل حزب وحدت اسلامی افغانستان در سال ۱۳۷۲ ش است. این تابلو برگرفته از شعر محمد حسن حسین زاده متولد ۱۳۴۱ ش) است و ترکیبی است از طراحی و سیاه مشق نستعلیق ارزگانی (۱۳۹۳) سبک و تخصص اصلی ارزگانی در خوش نویسی نستعلیق و شکسته نستعلیق است ارزگانی (۱۳۷۶ (۱۹).
فعالیت های:
از جمله فعالیتهای فرهنگی و هنری ارزگانی میتوان به اینها اشاره کرد:
۱. تأسیس انجمن خوش نویسان معاصر افغانستان در دنیای مهاجرت با مشارکت تعدادی از خوش نویسان مهاجر سال ۱۳۶۷ ش در تهران.
۲. همکاری با نشریات فرهنگی مهاجران افغانستان در ایران و کار در زمینه فرهنگ و هنر در دوره جنگ داخلی در افغانستان .
3. عضویت در شورای نویسندگان مجلات شمع آوارگان و ارشاد کویته پاکستان و عضویت شورای نویسندگان مجله های حقوق بشر و ادبیات معاصر افغانستان
۴. ایجاد صدها قطعه اثر در زمینه خوش نویسی نقاشی کاریکاتور و طراحی گرافیک
۵ برپایی چهارده نمایشگاه انفرادی و شرکت در ۱۰ نمایشگاه خوش نویسی گروهی در داخل و خارج از کشور؛ ۶ کتابت دیوان اشعار دبستانی شامل ۱۵۰ صفحه در ایران ۷ عضویت در هیئت داوری رقابتهای متعدد هنری در زمینه خوش نویسی و نقاشی ارزگانی (۱۳۹۶)
از جمله آثار چاپ شده ارزگانی در زمینه خوش نویسی میتوان به کتاب ملک دل منتخب آثار خوش نویسی آرشیف ملی از خوش نویسان گذشته افغانستان اشاره کرد. او به همراه علی بابا اورنگ و عبدالرشید عثمان کتاب بوی بهار مجموعه آثار خوش نویسان معاصر افغانستان را چاپ کرده است خبرگزاری فارس، (۱۳۹۳). مبنع: دانشنامه هزاره، ج۱، ص۴۹۳-۴۹۴/ محسن شریفی
آثر ماندگار مرحوم استاد سلمانعلی ارزگانی(تصویر شهید مزاری)
استاد سلمانعلی مزاری در مصاحبه با شفقنا افغانستان در باره این تصویر سازی هنرمندانه می گوید: در میان تمامی آثارم٬ یکی از آنها را بسیار دوست دارم٬ آن اثر را در میانه ی سال ۱۳۷۲ کار کردم که ترکیبی از طراحی گرافیک و سبک خوشنویسی سیاه مشق نستعلیق است. اثر یادشده از نظر خلاقیت و نوآوری و هم از جهت استقبال مردمی و مخاطب فراوانی که داشت و دارد٬ بارها توسط منابع مختلف چاپ و نشر گردید. و آن اثر به تصویر کشیدن جهره ی مبارک شهید مزاری بود که در آن از سروده های حماسی جناب آقای حسین حسن زاده در اوج دوران مقاومت استفاده کردم. آن کار بیاد ماندنی و خاطره انگیز درست در وقتی بود که مزاری بزرگ زنده بود و خود ایشان هم آن را دیده بود.